Medicatie na een maagverkleining

Na het ondergaan van een maagverkleining is het belangrijk om te letten op een aantal medicijnen. Stel altijd de artsen waarbij u onder behandeling bent op de hoogte van uw maagverkleining. Gaat het innemen van de medicatie niet goed, overleg dan met uw apotheek of de medicatie ook beschikbaar is in de vorm van een zetpil of vloeibaar.

Medicatie na een maagverkleining

NSAID: dit zijn middelen die worden gebruikt als pijnstiller en ontstekingsremmer. Ze worden door een arts voorgeschreven en is in een lage dosering ook verkrijgbaar bij de drogist. Ons advies is om deze medicijnen niet te gebruiken. Gebruik bij pijn altijd als eerste paracetamol en bij onvoldoende effect kan voor Zaldiar ( combinatie van lage dosis Tramadol met paracetamol) of Tramadol gekozen worden.

Bloedverdunners: bij gebruik van bloedverdunnende middelen als acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium is een maagzuurremmer alleen nodig als deze medicijnen eerder maagklachten gaven. Bij het gebruik van clopidogrel (Plavix, Vatoud) of prasugrel (Efient) adviseren wij wel een maagzuurremmer.

Anti-botontkalkingmedicatie: deze medicatie kunnen de slokdarm en maag beschadigen en dienen – voor zover mogelijk – vermeden te worden. Voorbeelden zijn Actonel en Fosamax.

Plastabletten: sommige kunnen een kaliumtekort veroorzaken. Door de maagverkleining krijgt u minder kalium via de voeding binnen. Als een plastablet (diuretica) medische noodzakelijk is, dan hebben kaliumsparende middelen de voorkeur. Worden er kaliumtabletten voorgeschreven bij een kaliumtekort neem deze dan met veel water in.

Bloedverdunners: bent u onder controle van de trombosedienst neem dan de volgende maatregelen:

– geef op tijd aan dat u een maagverkleining krijgt.

– geef door dat u een multivitamine supplement gaat gebruiken dat vitamine K bevat.

– neem elke dag je multivitamine

– als je om een of andere reden met de multivitamine stopt, geef dit door aan de trombosedienst.

Psychofarmaca: door de maagverkleining kan het zijn dat je opnieuw ingesteld moet worden op deze medicijnen. Vraag uw behandelaar om de spiegel van uw bloed te meten voor en na de operatie.

Anticonceptie: de gewone pil is niet meer voldoende betrouwbaar na een maagverkleining. Kies daarom voor een andere vorm van anticonceptie zoals de spiraal, prikpil of implanon.