Veel gestelde vragen
- Er zijn veel patiënten die last hebben van opboeren en winderigheid, kunnen jullie uitleggen waardoor dit komt en is er iets aan te doen.
Dit heeft te maken met de verandering van het maagdarm-kanaal na de operatie. Winderigheid hoort er eigenlijk bij iedereen bij. Dat komt doordat je maag nu op een andere manier is aangesloten op de darm en de verwerking van het voedsel anders verloopt dan vroeger. Hierdoor kan meer en makkelijker gasvorming ontstaan dan eerder. Het is een ongemak dat bij de ingreep hoort en waar je proefondervindelijk bij moet vaststellen wat voor jou werkt. Meestal betekent dit experimenteren met voedingsmiddelen of contact zoeken met een diëtiste voor hulp hierin.
Boeren komt vooral door dat je nu geen maag meer hebt, hierin kan normaal gezien het gas zich ophopen. De reservoirfunctie ontbreekt nu, waardoor je het boeren niet goed meer op kan houden.
- Klachten over middenrif pijn, waar kan dit aan liggen?
Hiervoor zijn verschillende oorzaken te noemen, die wel of niet gerelateerd zijn aan een bariatrische ingreep. Indien dit vaak/hevig aanwezig is, is het advies om contact op te nemen met je behandelend arts/huisarts.
- Moeheidsproblemen hebben die te maken met de maagverkleining?
Het is in de eerste maanden na de operatie logisch dat er vermoeidheidsklachten optreden vanwege het gewichtsverlies en het herstel van de operatie. Vermoeidheidsklachten die later optreden kunnen mogelijk gerelateerd zijn aan een disbalans in het eetpatroon of vitaminen- en mineralentekorten. Vaak is de oorzaak van moeheid lastig vast te stellen omdat er heel veel verschillende oorzaken bekend zijn waarbij moeheid kan optreden. Het is ook niet altijd mogelijk om een duidelijke oorzaak te vinden.
- Waarom komen mensen na verloop van tijd (na jaren) weer aan? Is daar een medische verklaring voor?
Het is een normaal verschijnsel om een aantal kilo’s aan te komen nadat je bent afgevallen. Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk, maar komt waarschijnlijk dat het lichaam weer een ‘evenwicht’ gaat vinden in het gewicht. Het is ook normaal om met het vorderen van de leeftijd iets in gewicht aan te komen. Dit is bij de ene persoon meer uitgesproken dan bij de ander. Daarnaast is het zo dat men de eerste 1-2 jaar beter de adviezen opvolgt, daarna zien we dat oude gewoontes toch weer meer op gaan spelen.
- Kan je maag oprekken?
Het is niet zo dat je maag weer echt groter wordt, echter hij kan wel weer meer voeding verdragen. Je lichaam went aan de nieuwe situatie. Als je steeds teveel eet dan gaat je lichaam daar aan wennen en kun je dus ook steeds meer eten. Gevolg is dat je weer aankomt in gewicht.
- Wanneer kom je niet in aanmerking voor een maagverkleining?
Als je niet voldoet aan deze criteria kom je sowieso niet in aanmerking:
- je BMI is hoger dan 40
- of: je hebt een BMI hoger dan 35 maar last van gezondheidsklachten die te maken hebben met je overgewicht
- je moet al minstens vijf jaar extreem overgewicht hebben;
- je bent tussen de 18 en 65 jaar;
- diëten of professionele begeleiding (in ieder geval vier maanden) hebben niet (genoeg) geholpen;
- je moet gemotiveerd zijn om na een operatie af te vallen. Dit gaat namelijk niet vanzelf.
Vervolgens bepaalt een uitgebreide screening met een psycholoog, diëtist en arts of je definitief in aanmerking komt.
- Hoe zien de artsen zelf het feit dat er steeds meer maagverkleiningen plaats vinden?
Vanwege het groeiend aantal mensen dat te maken heeft met overgewicht neemt inderdaad ook het aantal mensen toe dat met een maagverkleining wordt geholpen. Deze stijging zien we al jaren maar wordt daardoor veroorzaakt. Omdat mensen met overgewicht/obesitas veel baat hebben bij een maagverkleining neemt dit aantal toe.
- Is er een landelijk registratiepunt voor complicaties? Wie houdt dit bij en waar gaan extreem moeilijke complicaties naar toe
Alle complicaties worden geregistreerd in het systeem genaamd DATO, dit is onderdeel van landelijk registratie systeem DICA. Dit is onderdeel van de goede kwaliteit van zorg, en het is verplicht om deze complicaties in te voeren voor een ziekenhuis. In principe is ieder ziekenhuis die deze operaties uitvoert in staat om complicaties te behandelen.
- Gaat bij iedereen hetzelfde stuk maag eruit?
Tijdens de gastric sleeve operatie wordt inderdaad een deel van de maag verwijderd. Hoe groot dit deel precies is hangt af van de grootte van de maag. Het deel van de maag dat in de patiënt blijft is bij iedereen ongeveer even groot.
- Hoe herken je een aanval van galstenen? En waarom komt dit vaak voor bij een maagverkleining?
Bij galsteen klachten krijg je na de maaltijd aanvalsgewijze pijn in de bovenbuik, vaak rechts. De pijnaanval is zo hevig dat je daarbij bewegingsdrang krijgt, dit noemen we ook wel koliekpijn.
De kans op galsteenvorming neemt toe door afvallen, zowel bij een dieet als met een operatie. Hoe dit precies gebeurd is nog niet helemaal duidelijk.
- Tandproblemen wat te doen?
Doordat het advies is om na een bariatrische ingreep meerdere kleinere maaltijden per dag te eten, komen je tanden ook vaker per dag in aanraking met producten waar bijvoorbeeld suiker in zit. Dit kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van je tanden. Geef bij je tandarts/mondhygiëniste aan dat je een bariatrische ingreep hebt gehad en vertel de adviezen met betrekking tot je eetpatroon (6x daags kleine maaltijden, eten en drinken scheiden). Vraag wat je het beste kunt doen: soms volstaat een keer extra per dag je tanden poetsen, in andere gevallen is vaker een controle bij de tandarts/mondhygiëniste nodig.
- Is de pil nog betrouwbaar? En de morning after pil?
De pil als anticonceptiemiddel kan minder betrouwbaar worden bij een gastric bypass, omdat de pil soms minder goed in het lichaam wordt opgenomen. Overleg met je huisarts welk anticonceptiemiddel geschikt is. Ook de betrouwbaarheid van de morning after pil neemt af. Een betrouwbaar alternatief is het morning-after-spiraaltje.
- Moet ik met mijn arts contact opnemen als ik antidepressiva slik
Het is nog niet goed bekend in welke mate de opname van antidepressiva veranderd na een bariatrische ingreep. Indien je het idee hebt dat de medicatie minder goed werkt of mogelijk een te hoge dosering wordt gebruikt is het raadzaam om contact op te nemen met je behandelaar die de medicatie voorschrijft.
- Zijn er veel mensen met Diabetes die na een operatie minder insuline nodig hebben?
Ongeveer een derde van de patiënten die geopereerd worden heeft diabetes, en een deel daarvan gebruikt daar insuline voor. Veel van deze patiënten kunnen minder insuline gebruiken na de operatie.
- Kan het zijn dat je in de overgang minder snel afvalt met een maagverkleiningsoperatie
Hierover is nog niet veel bekend. Maar het is goed mogelijk dat de hormonale veranderingen die je doormaakt in de overgang een (negatief) effect hebben op het gewicht. Het is een normaal verschijnsel dat je met het vorderen van de leeftijd iets in gewicht aankomt. Ook is bekend dat je lichaamssamenstelling veranderd. Het is dus ook goed mogelijk dat de overgang hier een rol in speelt.
- Mag ik Voltaren gel gebruiken?
Voltaren gel bevat diclofenac als werkzame stof, welke behoort tot de groep NSAID. In principe zijn deze gecontra-indiceerd na een bariatrische ingreep. Hoewel Voltaren gel op de huid wordt gebruikt is niet duidelijk of er niet toch systemische effecten, dus effecten in het gehele lichaam, veroorzaakt. Het liefst gebruik je Voltaren gel dus niet, of anders alleen kortdurend op advies van een arts met goede maagbescherming.
- Zijn er nieuwe ontwikkelingen op bariatrisch gebied?
Er zijn zeker ontwikkelingen op bariatrisch gebied. Bijvoorbeeld dat de operaties door een operatierobot kunnen worden uitgevoerd. Ook optimaliseert de operatietechniek voortdurend. Andere ontwikkelingen hebben betrekking op het toevoegen van bijvoorbeeld een siliconen ring om de pouch (bij de gastric bypass). Tevens zijn er nieuwe technieken waarmee je endoscopisch (dus middels een camera via de slokdarm) kleine nietjes plaatst om het volume van de maag te verkleinen.
- Zijn de nietjes in de maag/darm magnetisch?
Nee de nietjes zijn niet magnetisch, aangezien deze gemaakt zijn van chirurgisch staal.
- Is roken gevaarlijk na de operatie?
Roken heeft veel negatieve effecten, op het gehele lichaam. Naast de bekende risico’s op ziekten van de longen en kanker zorgt roken ervoor dat je een verhoogd risico hebt op complicaties tijdens en na een operatie. Soms is hiervoor zelfs een opname op de intensive care nodig. Roken verstoort de wondgenezing van zowel de uitwendige- als inwendige wonden na de operatie. Op de langere termijn zorgt roken voor een kwetsbaar maagslijmvlies, waardoor je sneller een maagzweer krijgt. Dit gaat gepaard met veel pijnklachten en kan zelfs leiden tot een perforatie (gat) in de maag.
- Welke medicijnen mag ik na de operatie niet meer gebruiken?
Er zijn een aantal medicijnen waarvan bekend is dat het een zeer negatieve invloed heeft op het maagslijmvlies. Dit zijn de zogenaamde NSAID’s, zoals ibuprofen, naproxen en diclofenac. Het advies is om deze na een bariatrische ingreep niet meer te gebruiken. In uitzonderlijke gevallen kan het op advies van een arts kortdurend worden gebruikt als kuur, mits gecombineerd met goede maagbescherming.
Twijfel je of je een bepaald medicijn nog mag gebruiken, neem dan contact op met je behandelaar.
- Wanneer wordt er bloed geprikt en wat wordt dan gecontroleerd?
In het eerste jaar na de operatie wordt twee keer bloed geprikt. Daarna is het advies om deze controle elk jaar te herhalen. Indien nodig, kan natuurlijk vaker bloedonderzoek nodig zijn. Er wordt onder andere gekeken naar het zoutgehalte in het bloed, de nierfunctie en belangrijke vitaminen en mineralen.
- Bij hoeveel mensen zijn er ernstige complicaties?
Elke operatie heeft risico op een complicatie, zoals een nabloeding of wondinfectie. Ernstige complicaties na een bariatrische operatie zijn een ‘naadlekkage’ (lekkage van de nieuw gemaakte verbindingen), bloeding, trombose of longembolie.
In 2017 had landelijk 2,3% van de patiënten een ernstige complicatie binnen 30 dagen na de operatie. (Bron: Indicatorenrapportage DICA, gegevens 2018 volgen nog).
- Mag ik een second opinion aanvragen en hoe werkt dat dan?
Op de website van de patientenfederatie Nederland staat een uitgebreid stuk over alle aspecten bij een second opinion.
https://www.patientenfederatie.nl/themas/second-opinion/