Inleiding

In deze productvergelijking hebben we zes verschillende pindakaasmerken met elkaar vergelijkt.

Calvé pindakaas

Prijs 2,62 euro voor een pot van 350 gram

Ingrediënten: pinda 85%, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout.

Smaakt biologische pindakaas fijn

Prijs 2, 35 euro voor een pot van 350 gram.

Ingrediënten: pinda’s 99,3% en zeezout 0,7%

Skippy creamy

Prijs 2,43 euro voor een pot van 340 gram.

Ingrediënten: geroosterde pinda’s 90%, suiker, gehydrogeneerde palmolie, zout.

Whole Earth Smooth peanutbutter

Prijs 4,10 euro voor een pot van 454 gram.

Ingrediënten: geroosterde pinda’s 96%, duurzame olie, zeezout.

Per 100 Gram.

Energie

2775 kJ (664 kcal)

Vet

58 g

Eiwitten

21 g

Koolhydraten

11 g

Waarvan suikers

6.4 g

Per 100 Gram.

Energie

2469 kJ (590 kcal)

Vet

49 g

Koolhydraten

7.6 g

Waarvan suikers

4.7 g

Eiwitten

26 g

Per 100 Gram.

Energie

2697 kJ (650 kcal)

Vet

51.6 g

Koolhydraten

18.8 g

Waarvan suikers

10.9 g

Eiwitten

25.3 g

Per 100 Gram.

Energie

2673 kJ (645 kcal)

Vet

54.5 g

Koolhydraten

9.2 g

Waarvan suikers

4.2 g

Eiwitten

26.3 g

Mister Kitchen’s Pindakaas zeezout-karamel

Prijs 3,07 euro voor een pot van 300 gram.

Ingrediënten: pinda 59,7%, karamel 23% (suiker, glucosesiroop, gezoete geconsendeerde melk, plantaardige olie (palm), boter, emulgator: sojalecithine, smaakstof, zout), kokosolie, ongeharde palmolie, zout 0,7%. Bevat lactose en soja.

AH 100% pindakaas extra grof

Prijs 2,05 voor een pot van 350 gram.

Ingrediënten: pinda

Per 100 Gram.

Energie

2418 kJ (577 kcal)

Vet

45.5 g

Koolhydraten

26.1 g

Waarvan suikers

18.7 g

Eiwitten

16.6 g

Per 100 Gram.

Energie

2530 kJ (610 kcal)

Vet

49 g

Koolhydraten

12 g

Waarvan suikers

5.5 g

Eiwitten

26 g

Conclusie

In de meeste potten zit er tegenwoordig pinda’s als hoofdbestanddeel. Van deze zes merken komen Smaakt biologische pindakaas fijn en de AH 100% pindakaas extra grof als beste uit de vergelijking. Deze twee varianten bezitten namelijk voor minimaal 99% aan pinda’s en hebben naast zeezout geen andere ingrediënten. Tegenwoordig kun je in elke supermarkt deze varianten vinden en ook in verschillende prijsklasse. Let op bij het openen van een pot dat je eerst goed roert. Doordat er namelijk verder geen andere ingrediënten aan de pindakaas zijn toegevoegd zoals palmolie (dit is namelijk een bindmiddel), zit er bovenin de pot een laag olie. Hoe meer je roert, hoe beter de olie zich mengt met de pindakaas.