Voeding van vloeibaar naar vast voedsel vanaf 2 weken na de operatie

Na 2 weken mag je jouw voeding zelf opbouwen naar vaste voeding. Je voeding moet uiteindelijk minimaal 60 gram eiwit bevatten en deze behoefte kan afhankelijk van jouw lengte zelfs hoger liggen. Het is belangrijk dat je voldoende eiwit binnen krijgt voor onder andere het behoud van je spieren en het voorkomen van haaruitval. (Ook in deze fase is het normaal dat je niet meteen volgens het voorbeeld dagmenu kunt eten). Wel moet je nog steeds dagelijks minstens 1,5 liter vocht drinken

Op de website vind je onder de hoofdstukken voeding en mindset alles over wat je moet weten over je voeding na je maagverkleining. Belangrijk is dat je je lichaam rustig de tijd geeft om te wennen aan alle voedsel.

Voedingsadvies van vloeibaar naar half vast voedsel en daarna naar vast voedsel

Op advies van het ziekenhuis kan je na 1 of 2 weken geleidelijk overschakelen naar half vloeibare en zachte, gepureerde voeding (gestoomde vis, aardappelpuree, gepureerde groenten, fruitmoes, gemalen vlees) waarop je niet moet kauwen.

Tips:

  • Vermijd in de eerste weken vers brood. Geroosterd of oudbakken brood zonder korst is, mits goed gekauwd, gemakkelijker verteerbaar dan vers brood. Vers brood kan een bal vormen die de doorgang naar de maag blokkeert. Kies bij voorkeur bruin- of volkorenbrood. Dat geeft sneller een verzadigd gevoel en bevat meer voedingsstoffen.
  • Eet in het begin bij voorkeur gemakkelijk verteerbare groenten zoals witloof, spinazie, wortelen, prinsessenboontjes, bloemkool, broccoliroosjes. Vermijd moeilijk verteerbare groenten zoals witte kool, rode kool, groene kool, spruitjes, paprika, champignons, schorseneren, ajuin, rauwkost
  • Wees in het begin voorzichtig met draderige groenten (zoals andijvie, asperges, bleekselderij, peultjes) en draderig fruit (zoals ananas, citrusvruchten, kokosnoot, mango, perzik, rabarber, vijgen). Kauw dit extra goed.
  • Eet in de eerste weken aardappelpuree of zachtgekookte aardappelen; zeker geen gebakken aardappelen of frietjes. Eet de eerste weken ook nog geen rijst of pasta.
  • Maal of hak het vlees in het begin grof om passageproblemen te voorkomen. Geef de voorkeur aan ‘zachte’ vleessoorten zoals kip en kalf.
  • Zorg dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt om uw spiermassa op peil te houden. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn vlees, vis, ei, kaas en zuivelproducten. Probeer zeker drie keer per dag een melkproduct te eten of te drinken. Vermijd in het begin sterk gekruide gerechten.
  • Voorbeeld dagmenu vanaf twee weken na de operatie
  • {{content-1}}
  • Ontbijt: 1 snee brood, dun besmeerd met dieethalvarine. Belegd met magere kaas, smeerkaas, 2x vleeswaren of ei

    In de loop van de ochtend: 1 glas zuiveldrank (evt. 1 stuk fruit)

    Lunch: 1 snee brood, dun besmeerd met dieethalvarine Belegd met magere kaas, smeerkaas, 2x vleeswaren of ei

    In de loop van de middag: 1 schaaltje magere kwark (evt. 1 stuk fruit)

    Warme maaltijd: 1 stukjemager vlees, vis of vleesvervanger (1 kleine aardappel of 1 opscheplepel rijst of pasta) (2 groentelepels groente) (evt. 1 juslepel met ontvette jus)

    In de loop van de avond: 1 schaaltje magere yoghurt 1 volkoren knäckebröd met magere kaas, smeerkaas, 2x vleeswaren of ei

    Drinken: Verspreid over de dag 1,5 a 2 liter