Vloeibare voeding (2 weken) na de operatie

Elk ziekenhuis kent zijn eigen regels na een maagverkleiningsoperatie.Echter; alle ingrepen houden in dat je na de operatie twee weken vloeibaar moet eten om je lijf en je nieuwe “maagje” te laten wennen aan vast voedsel. Het is erg belangrijk voor het goed slagen van je ingreep om dit vol te houden. Hieronder vind je voedingstips en recepten om dit makkelijker voor je te maken.

Voedingsadvies:

Vloeibare voeding – tot 2 weken na de operatie. De eerste 2 weken na de operatie dien je een vloeibare voeding te gebruiken. Het is namelijk belangrijk dat er geen druk komt te staan op jouw verkleinde maag en dat de aangelegde naden goed kunnen genezen. Dit vermindert de kans op complicaties.

Na de operatie start je tijdens opname met een helder vloeibaar dieet. Indien dit goed gaat mag je diezelfde dag nog over naar een vloeibaar dieet.

In het onderstaande voorbeeld van een dagmenu zie je waar je jouw voeding in 2 weken naar op kunt bouwen. Het is normaal dat deze hoeveelheden niet meteen haalbaar zijn en je na een paar happen al een vol gevoel heeft. Bij een vol gevoel is het belangrijk dat je stopt met eten.

Let wel op dat je dagelijks minstens 1,5 liter vocht binnenkrijgt (hierin mag je alles meetellen, ook de zuivel/koffie e.d.).

 • Voorbeeld dagmenu vanaf twee weken na de operatie
 • {{content-1}}
 • Ontbijt: 1 schaaltje magere vla/yoghurt/kwark/pap (bijvoorbeeld Bambix of Brinta)

  In de loop van de ochtend: 1 zuivelproduct

  Lunch: 1 schaaltje magere vla/yoghurt/kwark/pap (bijvoorbeeld Bambix of Brinta)

  In de loop van de middag: 1 zuivelproduct (1 stuk gepureerd fruit)

  Gepureerde warme maaltijd: 1 portie (100 gram) vlees, vis of vleesvervanger, 1 kleine aardappel (50 gram), 0,5 groentelepel groente (25 gram) (Evt. 0,5 juslepel met ontvette jus)
  OF: maaltijdsoep fijngemalen in de blender

  In de loop van de avond: 1 zuivelproduct

  Drinken: Verspreid over de dag 1,5 a 2 liter vocht

Deze voedingsmiddelen kan je nuttigen tijdens de vloeibare periode:

 • Zuivelproducten zoals magere melkproducten, magere yoghurt, optimel, drinkyoghurt, magere pap, plattekaas, kwark
 • Slimpie (framboos/ sinaasappel)
 • Drinkontbijt van vifit, hero of ander huismerk
 • Gladde salades van tonijn, zalm, eier of krabsalade (zelf maken).
 • Gemixte vruchtencompotes zonder toegevoegde suikers.
 • Thee of koffie
 • Custard pap, griesmeelpap, volkoren pap
 • Lactosevrije zuivel, halfvolle lactosevrije melk, sojadrink chocolade, soja vla vanille/chocolade/ melk
 • Heldere bouillon
 • Groenten smoothies, groentesoep of groenten sappen

Je kan een staafmixer, blender of keukenmachine gebruiken om producten fijn te malen, zodat het geen stukjes bevat en kauwen niet nodig is. Om fruit of de warme maaltijd vloeibaar te maken, kan je er water, zuivel, groentenat of bouillon aan toevoegen. Citrusvruchten dien je na het gebruik van de staafmixer/blender/keukenmachine goed te zeven. Na het fijnmalen blijft namelijk wat vruchtvlees achter in het sap wat mogelijk voor verstopping kan zorgen.

Omdat je weinig of geen vezelrijke voeding eet komt obstipatie veel voor. Je kunt hiervoor havermout vlokken of tarwevlokken aan je zelfgemaakte smoothie of melkproducten toevoegen.