Meld je aan voor onze lotgenotenbijeenkomt op 25 november

Is Ozempic nieuw wondermiddel voor afslanken?

Ozempic

Wat is ozempic?
Ozempic wordt gezien als het nieuwe wondermiddel in de wereld van afslankmedicijnen. Op social media wordt dit medicijn door grote namen als Elon Musk en Kim Kardashian aangeprezen als effectief afslankmiddel. Inmiddels is het medicijn zo populair dat er tekorten zijn ontstaan. Maar wat weten we eigenlijk over Ozempic en is dit echt het nieuwe wondermiddel in de wereld van afslankmiddelen? Lees het in deze blog.

Hoe werkt ozempic?
Ozempic is een diabetesmedicijn dat onder de huid geïnjecteerd wordt. De werkzame stof is semaglutide. Dit is een GLP-1 agonist wat inhoudt dat ze de receptoren van GLP-1 hormonen activeren waardoor de werking van deze hormonen wordt versterkt. Dit hormoon remt de eetlust en regelt de bloedsuikerspiegel. De werking van deze hormonen is bij mensen met obesitas vaak verstoord. Hierdoor wordt de eetlust minder geremd waardoor je makkelijk te veel eet. Verder zorgt het ervoor dat het de maaglediging vertraagt waardoor je minder suiker opneemt uit je eten.

Wanneer wordt ozempic gebruikt?
Officieel wordt dit medicijn alleen gebruikt voor het behandelen van diabetes type 2, echter wordt het ook ingezet als afslankmedicijn vanwege de eetlustremmende werking. Ozempic wordt alleen vergoed wanneer je dit voorgeschreven krijgt door je arts. Omdat dit medicijn oorspronkelijk is bedoeld voor diabetespatiënten, is er weinig bekend over de lange termijn effecten bij mensen die dit middel alleen als afslankmiddel gebruiken. Wat doktoren wel zien is dat mensen die Ozempic gebruikten om af te slanken, vaak weer aankomen wanneer ze stoppen met het medicijn.

Wat zijn de voorwaarden van ozempic?
Bij een BMI groter dan 30
Bij diabetes Type 2
Je bent ouder dan 18
Wanneer andere medicijnen niet werken
Je bent niet zwanger
Je geeft geen borstvoeding

Ozempic om af te vallen?
Volgens een onderzoek van de fabrikant Novo Nordisk kunnen mensen binnen een jaar tot 15% van hun lichaamsgewicht verliezen. Door het gebruik van ozempic wordt het verteren van eten in je lichaam nagebootst. Hierdoor wordt er een signaal naar je hersenen gestuurd wat ervoor zorgt dat je je verzadigd voelt en minder eetlust hebt. Hierdoor ga je minder eten waardoor je makkelijker afvalt. Dit maakt semaglutide een populair afslankmiddel. Experts benadrukken wel dat alleen semaglutide niet helpt om af te vallen. Dit moet gecombineerd worden met een gezonde leefstijl of GLI traject zoals bij het gebruik van Saxenda.

Welke bijwerkingen heeft ozempic?
Een andere reden dat Ozempic zo populair is, is omdat de risico’s en bijwerkingen relatief mild zijn. Dat gezegd hebbende, zijn er wel bijwerkingen en risico’s die geassocieerd worden met het gebruik van ozempic. Gebruik van Ozempic dient alleen gebruikt te worden op recept met professioneel toezicht.

Mogelijke bijwerkingen:
– Hoofdpijn

– Vermoeid

– Misselijkheid aan het begin van de behandeling.

– Braken en overgeven aan het begin van de behandeling.

– Diarree.

– Maag en darmklachten. voornamelijk buikpijn en een opgeblazen gevoel na het eten.

– Lage bloedsuiker.

– Oogbeschadiging bij langdurig gebruik

– Verhoogde kans op haaruitval

– Verhoogde kans op galstenen.

– Verhoogde kans op Galblaasontsteking

– Verhoogde kans op alvleesklier ontsteking

– Verder wordt het afgeraden om dit medicijn te gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
error: Kopiëren mag niet.

Onze nieuwe e-health omgeving is nu online!

De E-Health omgeving van de BGN is een leeromgeving waar je tips, inspiratie en houvast vind voor je gezonde leven met je maagverkleining. Je hoeft geen lid te zijn, iedereen kan er gebruik van maken. Als lid krijg je korting!

Informeer ook bij jouw zorgverzekeraar of ze een leefstijlprogramma van de patiëntenvereniging vergoeden.