Meld je aan voor onze lotgenotenbijeenkomt op 25 november
Bariatrie Groep Nederland

Ook als zorgprofessional kun je bij de Bariatrie Groep Nederland terecht

Ben je zorgprofessional in de bariatrie? En zoek je ondersteuning en middelen op het gebied van bariatrie? Zoek niet verder, want wij, de Bariatrie Groep Nederland (BGN), zijn er om een helpende hand toe te steken.

Als bariatrische patiëntenvereniging dienen wij als ondersteunings- en informatiepunt, voor zowel patiënten als zorgverleners.

Bij Bariatrie Groep Nederland (BGN) is onze missie eenvoudig: zorgverleners zoals jij inspireren om elke patiënt interactie met aandacht, verbinding, empathie en expertise te benaderen bij het leveren van hoogwaardige zorg binnen dit gespecialiseerde medische gebied.

Video afspelen

Hoe kun je als zorgverlener bij ons terecht?

Of je nu vragen hebt, begeleiding nodig hebt of op zoek bent naar leermiddelen, we zijn er om je te helpen. Neem om te beginnen eenvoudig contact op via onze website of bestel het handboek na je maagverkleining.

Hierin vind je alle informatie die je als professional nodig hebt in het werken met bariatrische patiënten. Wij geloven in goede samenwerkingsverbanden met verschillende bariatrie ziekenhuizen, huisartsen, praktijkondersteuners en diëtisten.

Door samen te werken, kunnen we de patiëntenzorg verbeteren en ervoor zorgen dat bariatrie patiënten de best mogelijke ondersteuning krijgen tijdens hun traject

We zijn dus een communicatieknooppunt tussen professionals op het gebied van bariatrie, maar daar blijft het niet. We geven ook waardevolle presentaties en lezingen over wat het betekent om een maagoperatie te ondergaan.

Deze informatieve sessies geven inzicht in de fysieke en psychologische aspecten van chirurgie voor gewichtsverlies en hoe dit het leven van patiënten beïnvloedt.

Als je geïnteresseerd bent om een van deze lezingen binnen je organisatie te houden of er zelf een bij te wonen, laat het ons dan weten!

Als de educatieve sessies binnen jouw organisatie gebeuren, krijgen jij en je collega’s meer inzicht in dit complexe onderwerp.

Bovendien hebben we een complete e-health-leeromgeving, waarin je veel kunt leren over bariatrie en obesitas. Hier kun je kennis opdoen op je eigen tempo, wanneer het jou uitkomt.

Vraag door

Kennis over de situatie, wensen en behoeften van patiënten en cliënten is belangrijk om de zorg te vinden die bij iemand past. Vraag daarom altijd door. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Vraag jij naar de verwachtingen van je patiënt of cliënt?
  • Vraag jij wat je patiënt of cliënt belangrijk vindt in het dagelijks leven?
  • Weet jij wat iemand wil blijven doen tijdens de behandeling?
  • Weet jij hoe iemand zijn of haar toekomst ziet?


Doe of weet je dit niet (altijd)? Gebruik dan de hulpmiddelen hieronder.

Waarom is het zo lastig om mensen met obesitas te begeleiden?

De uitdagingen van het bieden van effectieve zorg en ondersteuning aan mensen die met obesitas worstelen, kunnen overweldigend aanvoelen. Vanuit het perspectief van zorgprofessionals, zoals artsen, diëtisten en verpleegkundigen, zijn er tal van factoren die bijdragen aan de moeilijkheid om mensen met obesitas te begeleiden naar een gezondere levensstijl. 

De huisartsen spelen een cruciale rol in het begeleiden van patiënten met obesitas. Er zijn echter verschillende factoren die het moeilijk maken om deze patiënten effectief te ondersteunen. Een van de belangrijkste obstakels is misschien wel het gebrek aan tijd. Huisartsen hebben vaak volle agenda’s en moeten zich in een gesprek van 10 minuten met de gezondheidsproblemen van hun patiënten identificeren. Het kan dus lastig zijn om genoeg tijd vrij te maken voor uitgebreide gesprekken over obesitas en de bijbehorende behandelopties. 

Inzicht in de patiënt met obesitas

Als collega-zorgverleners die zelf patiënt zijn geworden, kunnen we je vanuit het oogpunt van de bariatrische patiënt naar je eigen zorgattitude laten kijken en vindt er een boeiend samenspel plaats. Hierdoor krijg je meer inzicht in wat de patiënt met obesitas allemaal heeft doorstaan.

Daarnaast hebben we een uitgebreide e-health-leeromgeving ontwikkeld, die specifiek is toegesneden op onderwerpen die verband houden met bariatrie en obesitas. Dit platform is een bron van onschatbare waarde, waar je jouw basiskennis in eigen tempo kunt uitbreiden.

Deelname training de bariatriepatiënt op reis

Als zorgverlener is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en verbeteringen op het gebied van bariatrie. Bij de Bariatrie Groep Nederland bieden we verschillende trainingen en opleidingsmogelijkheden aan.

Onze trainingen zijn gericht op het vergroten van kennis en vaardigheden binnen de bariatrische zorg. We behandelen onderwerpen zoals pre- en postoperatieve zorg, voeding na een maagverkleining, psychologische begeleiding en complicaties die kunnen optreden bij bariatrische patiënten.

Daarnaast organiseren we regelmatig symposia, waarbij experts uit het veld hun kennis delen. Dit geeft jou als zorgverlener de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden, ervaringen uit te wisselen en nieuwe ervaringen op te doen. 

Luister eens naar ons podcastkanaal

Volg ons op social media

Overigens zijn wij altijd bereid om vragen te beantwoorden en staan wij open voor verdere samenwerking(en). Neem dan contact op met: info@bariatriegroepnedeland.nl

error: Kopiëren mag niet.

Onze nieuwe e-health omgeving is nu online!

De E-Health omgeving van de BGN is een leeromgeving waar je tips, inspiratie en houvast vind voor je gezonde leven met je maagverkleining. Je hoeft geen lid te zijn, iedereen kan er gebruik van maken. Als lid krijg je korting!

Informeer ook bij jouw zorgverzekeraar of ze een leefstijlprogramma van de patiëntenvereniging vergoeden.