Meld je aan voor onze lotgenotenbijeenkomt op 25 november

De duodenal switch

Een duodenal switch operatie combineert eigenlijk de effecten van een gastric bypass en een sleeve operatie. Het is dus zowel malabsorbtief als restrictief. De gastric bypass sleeve vermindert de eetlust doordat je sneller vol raakt en minder voedsel per dag consumeert, terwijl de darmomleiding ervoor zorgt dat het voedsel minder goed wordt verteerd. In eerste instantie wordt de maag verkleind door een groot gedeelte te verwijderen. De darmen blijven echter behouden, maar moeten wel worden omgeleid. Na het verkleinen van de maag worden er verbindingen aangelegd tussen de twaalfvingerige darm en de dunne darm.

Voor wie is een duodenal switch geschikt?

Iedereen met een BMI boven de 55/60.

Wat is het effect van een duodenal switch?

Door de verkleinde maag heb je sneller een vol gevoel als je eet en de omleiding zorgt ervoor dat je voeding minder wordt verteerd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een duodenal switch?

Een voordeel van de duodenal switch is dat het helpt met meer gewichtsverlies na een eerdere operatie. Ook heeft het een positief effect op diabetes.

Een nadeel van de duodenal switch is dat niet alleen voeding, maar ook belangrijke vitamines en bouwstoffen minder worden opgenomen. Daarnaast wordt het vet uit de voeding minder verteerd en komt onverteerd in de ontlasting terecht. Dit veroorzaakt diarree na vet eten, met soms ook een veranderde lichaamsgeur.

error: Kopiëren mag niet.

Onze nieuwe e-health omgeving is nu online!

De E-Health omgeving van de BGN is een leeromgeving waar je tips, inspiratie en houvast vind voor je gezonde leven met je maagverkleining. Je hoeft geen lid te zijn, iedereen kan er gebruik van maken. Als lid krijg je korting!

Informeer ook bij jouw zorgverzekeraar of ze een leefstijlprogramma van de patiëntenvereniging vergoeden.