Meld je aan voor onze lotgenotenbijeenkomt op 25 november

De SADI (Single Anastomosis Duodenal- Ileal bypass)

De SADI-methode is ontwikkeld voor patiënten met een heel hoog BMI, die niet genoeg resultaat behalen met een gastric bypass. Deze patiënten hebben vaak eerst een gastric sleeve operatie gehad. Hun BMI is boven de 40 gebleven, waardoor ze een tweede operatie krijgen, waarbij ze ook het spijsverteringskanaal omleggen.

Bij een SADI blijft de functie van de maagklep intact, waardoor de patiënt een beter gevoel van verzadiging behoudt. Tijdens een SADI wordt net na de maagkringspier/maagklep de darm doorgesneden, om vervolgens verderop een verbinding te maken met de dunne darm. Dan blijft er nog zo’n 250 tot 300 cm dunne darm over, waar verteringssappen en eten samen doorheen gaan.

Het verschil tussen een SADI en een duodenal switch is dat bij de SADI de verbinding die gemaakt is tussen de twaalfvingerige darm en de dunne darm langer is dan bij de duodenal switch. Hierdoor heb je vaak minder last van diarree en vitaminetekorten. Vandaar dat er bij een hoge BMI naast de gastric sleeve ook vaak voor een SADI wordt gekozen.

Voor wie is de SADI geschikt?

Iedereen met een BMI boven de 55/60.

Wat is het effect van een SADI?

Je maagklep behoudt zijn functie waardoor je sneller en langer vol zit. Hierdoor ga je minder eten en val je af. 

Voordelen van een SADI:

 • Verminderen van terugstromen van maaginhoud in de slokdarm;
 • Nog meer gewichtsverlies na een eerdere operatie;
 • Goede resultaten op langer termijn;
 • Goed effect bij diabetes.

De nadelen van een SADI kunnen zijn:

 • Dumpingklachten;
 • Vitaminetekort;
 • Anticonceptie is niet meer betrouwbaar;
 • Medicatie wordt niet goed meer opgenomen;
 • Diarree;
 • Onvoldoende gewichtsverlies.

De operatie voor mensen met een zeer hoge bmi

Wereldwijd wordt de operatie al een hele tijd uitgevoerd en de resultaten zijn veelbelovend. Overgewicht wordt bijna volledig weggewerkt dankzij de SADI-operatie.  

Onderzoeken toonden al aan dat patiënten met een zeer hoog BMI die de operatie ondergingen tussen 2013 en 2014 na één jaar zo’n 72% van hun overgewicht verloren. Van de 123 patiënten die deelnamen aan het onderzoek vertoonde niemand darmobstructies. Eén van hen had een zweer en één iemand had een nieuwe operatie nodig.  Tijdens dit onderzoek werd vergeleken met een groep patiënten met een gelijkaardig BMI. Zij ondergingen een sleeve-gastrectomie of een gastric bypass in plaats van de SADI-operatie. In deze groep waren de ervaringen toch net iets anders. De patiënten die een sleeve kregen, verloren gemiddeld 48% van hun overgewicht. Wie een gastric bypass kreeg, verloor gemiddeld 55% overgewicht. Er werden 2 darmobstructies gedetecteerd, 5 zweren en er werden 5 operaties opnieuw uitgevoerd. In januari 2022 werd een onderzoek gelanceerd waarbij men focuste op de langetermijnresultaten van de SADI-ingreep met sleeve (SADI-S). Daarom bestudeerden ze van 2007 tot 2015 maar liefst 164 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar en een BMI van gemiddeld 45,8. Van hen hadden 101 patiënten diabetes type 2.

Ook hier waren de resultaten gunstig.  

 • Geen sterfte  
 • 1 patiënt had een maaglek  
 • 2 patiënten hadden een naadlek  
 • Groot gewichtsverlies  
 • Van de 41 insulinegebruikers, moesten na 5 jaar nog slechts 7 insuline gebruiken  
error: Kopiëren mag niet.

Onze nieuwe e-health omgeving is nu online!

De E-Health omgeving van de BGN is een leeromgeving waar je tips, inspiratie en houvast vind voor je gezonde leven met je maagverkleining. Je hoeft geen lid te zijn, iedereen kan er gebruik van maken. Als lid krijg je korting!

Informeer ook bij jouw zorgverzekeraar of ze een leefstijlprogramma van de patiëntenvereniging vergoeden.