Meld je aan voor onze lotgenotenbijeenkomt op 25 november

Mini gastric bypass

Bij de mini gastric bypass, ook wel Omega-loop bypass genoemd, wordt met behulp van nietjes een nieuwe kleine maag gemaakt. Ook hierbij komt je eten direct in de darm en krijg je snel een vol gevoel. Daarnaast wordt het voedsel omgeleid (bypass), waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen in je darmen. Het gevolg hiervan is dat je afvalt, maar ook dat er tekorten van bepaalde essentiële voedingsstoffen kunnen ontstaan. 

Het verschil tussen de gastric bypass en de mini gastric bypass is dat je bij een mini gastric bypass maar één aansluiting hebt op de darm.

Wanneer is een mini gastric bypass geschikt?

  • BMI boven de 35;
  • Volume-eters en zoetekauwers;
  • Bij patiënten die last hebben van overmatig maagzuur;
  • Als je al een maagband of een gastric sleeve hebt gehad met onvoldoende resultaat of medische klachten.

Wat is het effect van mini gastric bypass

Deze ingreep werkt, zoals de normale gastric bypass, vooral omdat de hoeveelheid voedsel die je tijdens een maaltijd kan eten wordt beperkt, zonder hongergevoel en met een langdurig verzadigd gevoel. Het verschil met een normale gastric bypass is dat er een meer uitgesproken malabsorptie (minder opname) is, vooral van vetten.

Voor- en nadelen van een mini gastric bypass

Een voordeel ten opzichte van de gastric bypass is dat de ingreep iets korter duurt en dat het zo nodig makkelijker opnieuw geopereerd kan worden. 

Een nadeel van de mini gastric bypass is dat er een kleine kans bestaat op terugvloed van gal naar de maag. Dit probleem is in de meeste gevallen goed behandelbaar met medicijnen. Wanneer dat niet het geval is, kan de mini bypass worden omgezet naar een gastric bypass.

De mini gastric bypass is een relatief nieuwe operatietechniek.

error: Kopiëren mag niet.

Onze nieuwe e-health omgeving is nu online!

De E-Health omgeving van de BGN is een leeromgeving waar je tips, inspiratie en houvast vind voor je gezonde leven met je maagverkleining. Je hoeft geen lid te zijn, iedereen kan er gebruik van maken. Als lid krijg je korting!

Informeer ook bij jouw zorgverzekeraar of ze een leefstijlprogramma van de patiëntenvereniging vergoeden.