Meld je aan voor onze lotgenotenbijeenkomt op 25 november

Op gezond gewicht blijven na afvallen met een maagverkleining

Ben jij een aantal kilo’s afgevallen en zit je nu op je streefgewicht?

Gefeliciteerd! Nu breekt er een uitdagende fase aan: op gezond gewicht blijven. Na je maagverkleining is het normaal dat je na een periode van afvallen 5 tot 10% aankomt van je afvallen gewicht. Om daarna stabiel te blijven is belangrijk. 
Dat doe je door gezond te blijven eten, veel te bewegen en door je gewicht in de gaten te blijven houden.

Een nieuwe balans na het afvallen

Gezond eten en voldoende bewegen blijven belangrijk. Als je je streefgewicht hebt behaald zoek je een nieuwe balans waarmee je gewicht stabiel blijft. Dat betekent dat je wat meer kan gaan eten dan je deed tijdens het afvallen. Hoeveel dat is zal per persoon verschillen. Houd je gewicht goed in de gaten. Als je op je streefgewicht blijft betekent het dat je de juiste balans hebt gevonden.

Minder eten dan vóór het afvallen

Je zult minder moeten gaan eten dan voordat je begon met afvallen. Een slanker lichaam heeft namelijk minder calorieën nodig. Het kost je lichaam bijvoorbeeld minder energie om warm te blijven of om in beweging te komen. Als je op je streefgewicht zit, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Hieronder lees je hoe jij in balans blijft.

Jezelf in de gaten houden

Probeer regelmatig je gewicht, je voeding en je beweging bij te houden. Wegen is de manier om te controleren of je gewicht goed blijft. Het is voldoende om 1 keer per week op de weegschaal te gaan staan. Weeg steeds op hetzelfde tijdstip van de dag met zo min mogelijk kleding aan. Of weeg jezelf met steeds min of meer dezelfde kleding. Als je gewicht stijgt is het belangrijk om opnieuw naar de balans te zoeken. Probeer dan gezonder en minder te eten en blijf bewegen.

Eet- en beweegdagboek

Ook het regelmatig bijhouden van je voeding en beweging geeft inzicht: in hoeverre lukt het je nieuwe leefstijl vol te houden en zijn er nog eventuele verbeterpunten? Dit hoeft niet dagelijks, maar probeer dit bijvoorbeeld eens per maand bij te houden. Kijk hiervoor naar Www.marieskookwereld.nl naar het eetdagboek. 

Veel bewegen

Mensen die veel bewegen nadat ze zijn afgevallen, kunnen makkelijker hun nieuwe gewicht vasthouden. Blijf daarom ten minste 60 minuten per dag bewegen. 
Denk niet alleen aan sportactiviteiten, maar kijk ook hoe je je beweging in je dagelijkse routine kan vergroten. 

Op gewicht blijven wordt makkelijker

Op gewicht blijven nadat je bent afgevallen is een uitdaging. Het kan lastig zijn om niet terug te vallen in je oude eet- en beweeggewoonten. Hoe langer je je nieuwe leefstijl en lichaamsgewicht volhoudt, hoe makkelijker het wordt. Probeer voor regelmaat en routine in zowel je bewegings- als voedingspatroon te zorgen.

Doelen stellen

Stel daarnaast doelen voor jezelf op om je nieuwe gewicht en nieuwe leefstijl te behouden. Bijvoorbeeld: “Ik ga voor het avondeten op dinsdagavond en donderdagavond 30 minuten hardlopen”

Steun

Zorg er tot slot voor dat je de sociale steun behoudt die je ook tijdens het afvallen kreeg. Het is immers makkelijker om samen aan een gezonde leefstijl en een gezond gewicht te blijven werken dan alleen. En vergeet ook nu niet om jezelf regelmatig een compliment te geven.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
error: Kopiëren mag niet.