Ben je net geopereerd aan een maagverkleining en vraag je je af hoe je jouw gezonde leefstijl en stabiel gewicht kunt behouden? Het is begrijpelijk dat dit voor velen een uitdaging kan zijn. In deze blog delen we tips en inzichten over hoe je na een maagverkleining gezond kunt blijven leven. Lees snel verder voor handige adviezen en inspiratie!
Hoe houd ik mijn gezonde leefstijl na mijn maagverkleining vast?
Na een maagverkleining is het behouden van een gezonde leefstijl essentieel voor je welzijn en succes op lange termijn. Het kan echter een uitdaging zijn om je nieuwe eetgewoonten en gedrag vast te houden. Een goede strategie is om realistische doelen te stellen en kleine stappen te nemen. Focus niet alleen op gewichtsverlies, maar ook op het verbeteren van je algehele gezondheid. Het is normaal om af en toe een baaldag te hebben waarop het lastig lijkt om gemotiveerd te blijven. Op zulke momenten is het belangrijk om mild voor jezelf te zijn en weer op te staan met hernieuwde energie. Geloof in je eigen kunnen en wees trots op elke positieve stap die je zet.
Zie de maagverkleining als een blijvende verandering die jouw leven echt anders maakt. Het vergt tijd, doorzettingsvermogen en vertrouwen in het proces. Maak bewuste keuzes als het gaat om voeding, beweging en zelfzorg. En onthoud: elke dag is een nieuwe kans om gezonde keuzes te maken! In onze magazines van de bariatriegroepnederland vind je veel artikelen en informatie die je dag voor dag helpen in het maken van gezonde keuzes.
6 TIPS OM JE GEZONDE LEEFSTIJL VAST TE HOUDEN
- Het is noodzakelijk om een nieuw aan te leren gedrag vaak genoeg en lang genoeg te oefenen en te herhalen, voordat het een gewoonte wordt. Het is algemeen bekend in de psychologie dat je iets meerdere malen moet herhalen voordat het pas iets wordt wat vanzelfsprekend is. Zo is het ook met een gezonde leefstijl aanleren. Dit leer je niet ineen keer. Hiervoor zul je moeten leren van herhalingen. Door een bepaalde structuur voor jezelf te maken en te weten wat je mogelijkheden zijn als je even een minder “gezond” moment hebt is de kans op slagen het grootste.
- Ook de complexiteit van jouw nieuw aan te leren gedrag speelt een rol. Dagelijks één glas water drinken als je opstaat, is minder complex (en gemakkelijker), dan dagelijks de wekker eerder zetten om eerst een half uur te gaan hardlopen. In dat geval zou het langer kunnen duren voordat jouw nieuwe gedrag een gewoonte wordt. Houdt hier dus rekening mee als je voor jezelf nieuwe leefregels opstelt voor een gezonde leefstijl.
- Als je de stappen te groot maakt, blijkt dat je brein meer moeite heeft met aanleren van nieuw gedrag dan dat je rustige haalbare plannen maakt. Het lijkt wel alsof je dan het makkelijker kan accepteren dat je aan het veranderen bent. Dit is een positief gevoel. Immers je bent aan het werk met jezelf met een gezonde beloning als toetje.
- Zorg ervoor dat je weet waarom je jouw gedrag wilt veranderen. De voordelen van het nieuwe gedrag dienen voor jouw zwaarder te wegen dan de nadelen van het nieuwe gedrag. Dus maak voor jezelf een rijtje. Bijvoorbeeld als je 3 kilo wilt afvallen, schrijf dan op een vel papier wat jou dat gewichtsverlies gaat brengen. Als je besluit om minder alcohol te drinken, schrijf dan op wat dit jou kan brengen. Hoe concreter je dit doet hoe beter het je zal lukken om in een positieve mindset te blijven.
- Zorg voor een goede voorbereiding (en een goed plan). Haal bijvoorbeeld de verleidingen uit het zicht en zorg voor gezonde alternatieven. Hoe meer verleidingen je uit de buurt haalt hoe beter dat het lukt om positief te blijven.
- Sta stil bij de successen die je hebt behaald en wees hier trots op. Gaat er nog wel af en toe wat mis? Geef jezelf feedback en stuur zo nodig bij. Maar kom uit die negatieve spiraal van denken. Hoe vaak denken we wel niet dat alles mislukt is omdat je één moment hebt gehad dat je bijvoorbeeld de dropjes trommel toch te lekker vond of omdat je niet bent gaan sporten is je hele sportritme van de baan.